Programmeerbare audio-speler

Spring naar de hoofdtekst (navigatiemenu's overslaan)


Starling logoStarling audio-speler, model H0430Dit produkt wordt in de EU geproduceerd

 
Een solid-state programmeerbare audio-speler voor maquettes, attracties en kiosk-applicaties
Bestel-knop

Voor technische informatie en het aanvragen van een offerte kunt u contact met ons opnemen (e-mail). U kunt ons ook bezoeken; zie onze adresgegevens en routebeschrijving.

Voor gebruik in maquettes, attracties in bezoekerscentra en kiosk-applicaties, voorziet de Starling audio-speler in audio van hoge kwaliteit, onder besturing van schakelaars, sensoren en detectoren, tijd en eventueel een interface op seriële bus. Deze besturing is flexibel en zeer uitgebreid aan te passen met behulp van een “script”.

Model H0430 uit de Starling serie heeft een geïntegreerde klasse-D eindversterker welke 2 × 15 Watt levert op 4Ω luidsprekers. De versterker is zeer efficiënt en heeft geen koeling nodig nodig.

Zoals reeds vermeld, kan de Starling audio-speler worden gekoppeld aan externe apparatuur en/of sensoren. Dit gaat van enkele LEDs en schakelaars tot een tweede microcontroller die met de Starling communiceert via een parallelle of seriële bus. Ook kunt u de Starling koppelen aan een PC of andere apparatuur via een RS232-poort of de USB poort. De functionaliteit van de besturingslogica is geheel “scriptable” (lees: programmeerbaar) in de pawn Script-taal.

Dit produkt voldoet aan de RoHS norm Conform aan de ESD/EMC richtlijnen van de European Unie

Photo of the H0430 controller

Overzicht

Eigenschappen & faciliteiten

Het overzicht hieronder is afkomstig uit het “data sheet” van het product (2016-07-05). Zie voor meer informatie ook de referenties onderaan deze pagina.

Regelmatig wordt de Starling ingebouwd in een apparaat of object waar geluid (audio) van hoge kwaliteit wordt gewenst en waar robuustheid en compacte behuizing van belang zijn. Wegens het grote temperatuurbereik is de speler geschikt voor buitengebruik. Extra ventilatie is niet nodig: de Starling verbruikt weinig energie en produceert nauwelijks warmte. En door zijn solid-state ontwerp (geen bewegende onderdelen) is deze audio-speler eveneens geschikt voor montage in bewegende/mobiele objecten. De Starling is eenvoudig te koppelen aan andere apparaten door de diverse interfaces.

Bovenaanzicht van model H0430 (er zitten geen componenten aan de onderkant)
Bovenaanzicht van model H0430 (er zitten geen componenten aan de onderkant)
Model H0430 in een standaardbehuizing.
Model H0430 in een standaardbehuizing.

De Starling is programmeerbaar, dat wil zeggen volledig configureerbaar door de gebruiker. De speler kan reageren op verschillende vormen van invoer: schakelaars, digitaal en serieel (RS232 en SPI protocollen). Ook kan de Starling diverse vormen van “uitvoer” aansturen sturen: een LEDs, “opto-couplers”, relais, of componenten die zijn verbonden met de seriële of digitale I/O-bussen. Via het geprogrammeerde “script” kan men selectiecriteria voor geluidsfragmenten bepalen en vastleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld een spelend fragment afbreken of verschillende fragmenten samenvoegen. Ook kunt u geluid synchroniseren met externe signalen (“events”), gebaseerd op een interne nauwkeurige stopwatch.

De pawn "embedded scripting language", waarop de audio-speler is gebaseerd, is een efficiënte, eenvoudige en betrouwbare Script taal, die in enkele dagen kan worden geleerd. Voor wie reeds vertrouwd is met de programmeersystemen C/C++ zullen enkele uren voldoende zijn. pawn kent een ingebouwd “event-driven” programmeermodel; door deze directe ondersteuning van en respons op gebeurtenissen vereenvoudigt pawn het construeren van reactieve en interactieve systemen.

ID3 logo

De Starling speler ondersteunt het decoderen van de ID3 “tag” (versie 2) en de APE tag in een audio-track. Een ID3/APE tag geeft extra relevante informatie, zoals de naam van het album, de artiest of de band, de componist, de liedtekst(en), het voorkeursvolume, de klankvoorkeur enz. Een ID3 tag kan bovendien muzieksynchrone songteksten vastleggen (om acties te synchroniseren met specifieke momenten in het audio-fragment). De APE tag kan “cue” en “segue” tijden voor de track vastleggen, om stiltes aan het begin en het einde van de track weg te halen zonder de track te wijzigen.

Bij sommige toepassingen kunt u de audio-fragmenten op de micro-SD kaart willen beschermen tegen kopiëren (naar PCs of consumenten-MP3 spelers). De Starling ondersteunt daartoe versleutelde MP3 tracks met een krachtig algoritme en aan 128-bit sleutel. Deze sleutel is onderdeel van de firmware en de firmware zelf heeft een blokkering tegen lezen. Met andere woorden, de sleutel wordt nooit verstuurd of gecommuniceerd naar de Starling en staat niet op een plek die toegankelijk is van buitenaf. Een klant kan een unieke 128-bit sleutel aanvragen bij bestelling van de Starling, en deze sleutel naar behoefte verrijken met een extra wachtwoord die de klant zelf kiest. Neem contact op met ons om een unieke sleutel te registreren, of voor informatie over deze toepassing.


De scriptgenerator
De scriptgenerator
Pawn IDE
Pawn IDE
De CD-ROM die bij de Starling wordt geleverd bevat diverse applicaties voor configuratie, programmering en besturing. De twee bovenstaande pictogrammen zijn van de “Scriptgenerator”, een programma om op visuele wijze scripts samen te stellen, en de pawn ontwikkelaars-omgeving. U kunt op de afbeeldingen klikken om in te zoomen.

Applications

Door zijn programmeerbaarheid is de Starling flexibel in te passen in veel ontwerpen. We noemen een aantal toepassingsgebieden op, maar de onderstaande lijst is bij lange na geen van volledige opsomming van alle mogelijkheden (voor meer ideeën, zie ook de lijst met beschrijvingen voor specifieke toepassingen aan het einde van dit document).

Referenties

Documentatie

Starling Audio Player, model H0430 - User Guide
Dit Engelstalige boekje, dat bij het product word geleverd, bevat een algemene beschrijving van de H0430 en een introductie van de programmering ervan.
Technische documentatie ("data sheet") van de Starling controller, model H0430
Dit document is beschikbaar in de Engelse taal als PDF bestand; het huidige document is gedateerd op 2016-07-05.
Starling Programming Guide & Reference
Het, eveneens Engelstalige, handboek voor de programmeur, welke alle programmeerbare functies van de Starling (modellen H0430 en H0440) beschrijft. (Datum: 2020-04-03).
CE declaration
De conformiteitsverklaring voor de CE normeringen (EMC, veiligheid en RoHS) als een meertalig document.
Pawn: embedded programmeertaal
De pawn programmeertaal wordt uitgebreid beschreven op een aparte pagina op deze site.
Engelstalig

Toepassingsbeschrijvingen

Synchronizing activities with music
2018-03-03
Een ID3 tag in een MP3 track kan optioneel tekst of opdrachten met tijdcodes bevatten. Deze tijdcodes laten toe deze opdrachten/tekstregels te synchroniseren met de muziek. De Starling ondersteunt deze extensie en het artikel geeft een compleet voorbeeld.
Engelstalig
Gapless looping MP3 tracks
2020-10-23
Vanwege het bestandsformaat en de algoritmes is het niet eenvoudig een "lus" van audio te maken zonder "klik" of "gat". Dit geldt nog sterker wanneer u gebruik maakt van een hardware-decoder (in plaats van een programma dat op de PC draait). De H0420 en Starling MP3 spelers kunnen een track naadloos herhalen, mits de track met speciale software is bewerkt.
Engelstalig
A remote-controlled MP3 player
2019-04-29
Voor het ontvangen van opdrachten van een infrarood afstandsbediening is slechts een IR-ontvanger chip en een weerstand nodig, samen met een script dat de codes analyseert. Dit artikel gaat in op de details en geeft een voorbeeld voor de bekende RC5 codes.
Engelstalig
Synchronizing time with DCF77
2018-03-03
Dit artikel beschrijft hoe u de interne klok ("real-time clock) van de Starling speler synchroniseert op het tijdsignaal van de atoomklok op de radiozender "DCF77" of de zender "MSF60".
Engelstalig
Encrypted MP3 tracks
2018-03-03
De Starling controller kan versleutelde MP3-tracks direct afspelen (zonder de track eerst uit te hoeven pakken). Dit artikel beschrijft de software en de procedure die nodig zijn om MP3-tracks met een 128-bit sleutel te versleutelen (en hoe deze bestanden af te spelen).
Engelstalig
Power-outputs for the programmable audio controllers/players
2015-03-07
De Starling spelers hebben digitale I/O pinnen welke een maximale stroom van 20mA kunnen leveren bij een maximale spanning van 5V. Wanneer u hogere stroom of een hogere stuurspanning nodig hebt, kunt u het I/O signaal "versterken" met een transistor en een weerstand.
Engelstalig

Overig

Specificatie van ID3 tags
Informele standaards, informatie voor ontwikkelaars, verwijzingen naar programmatuur, en de historie van "tagging".
Specificatie van APE tags
Een informele specificatie van de APE tag (versie 2).