Twinkler: veelzijdige LED met controller

Spring naar de hoofdtekst (navigatiemenu's overslaan)


Dit product wordt geproduceerd in de EU

Twinkler: veelzijdige LED met controller

 

Wanneer u (effect-)belichting nodig hebt voor uw maquettes, interactieve plattegronden, attracties, of plafonds ("sterrenhemels"), kan de "Twinkler" voor u een interessant product zijn. De Twinkler is een heldere (laagvermogen) RGB LED op een miniatuur printplaat samen met een controller en voorziening voor een "light pipe". Een Twinkler kan zelfstandig een programma afdraaien (waarbij dat programma in het ROM-geheugen van de Twinkler zit), maar ook worden gestuurd door een personal computer of andere "controller". Twinklers kunnen voorts aan elkaar worden gekoppeld op een vorm van seriële bus, zodat één enkele PC honderden Twinklers (individueel) kan aansturen.

Order button
Ook kunt u gebruik maken van het bestelformulier als PDF bestand.

Voor technische informatie en het aanvragen van een offerte kunt u contact met ons opnemen (e-mail). U kunt ons ook bezoeken; zie onze adresgegevens en routebeschrijving.

De meest recente programmatuur voor de Twinklers is versie 1.1, build 4319.

RoHS compliant (loodvrij)
Foto van enkele Twinklers met light pipes

Overzicht van extra informatie

Meer documenten en downloads vindt u in de paragraaf "Aanvullende documentatie". De meeste van deze informatie is Engelstalig.

Eigenschappen & faciliteiten

De belangrijkste eigenschappen van de Twinkler zijn:

Gratis programmatuur is beschikbaar voor de Twinkler. Met deze software maakt u de scenario's voor een keten van Twinklers en speelt deze af. Eventueel legt u het scenario vast in de Twinklers zelf. De programmatuur is beschikbaar voor Microsoft Windows en voor Linux. Voor downloads van deze software, zie de paragraaf "Software & drivers". U kunt desgewenst uw eigen software schrijven. In the paragraaf "Aanvullende documentatie" treft u een beschrijving van het protocol aan, inclusief programma-voorbeelden.

Accessoires

Flexibele light pipe
Flexibele light pipe
De USB Twinkler interface (product H0610)
De USB Twinkler interface (product H0610)
Software voor configuratie en aansturing, beschikbaar voor Microsoft Windows en Linux
Software voor configuratie en aansturing, beschikbaar voor Microsoft Windows en Linux

Om de Twinklers te gebruiken, hebt u een paar accessoires nodig, zoals kabels om de Twinklers onderling te verbinden, eventueel light pipes (afhankelijk van uw toepassing), een interface naar andere apparatuur en voedingsmodules.

Wanneer een keten Twinklers zelfstandig een programma draait, gebruikt u een "power repeater" board (product H0612) om de Twinklers van spanning te voorzien. Dit is een kleine printplaat met een standaard "DC"-connector voor een voeding en een "Micro-MaTch" connector voor aansluiting naar de eerste Twinkler van een keten.

Om een keten van Twinklers aan een personal computer aan te sluiten, hebt u een interface nodig. Twee interfaces zijn momenteel beschikbaar: voor aansluiting aan de USB poort of aan de RS232 poort. Beide interfaces leveren ook de voedingsspanning aan de Twinklers (een extra "power repeater" is niet nodig, tenzij de keten van Twinklers lang wordt). De USB interface heeft als bijkomende feature een connector voor maximaal vier externe schakelaars; de functie van iedere schakelaar is instelbaar in de software.

Twinklers worden aan elkaar geknoopt met bandkabel met zes aders: de uitgang van één Twinkler aan de ingang van de volgende. Om de stroom door de, op deze wijze gevormde, seriële bus te beperken (en de bijbehorende spanningsval), raden wij aan om na elke 75 Twinklers een "power repeater" op te nemen in de keten.

De programmatuur om de Twinkler(s) te configureren en om eventueel een scenario op een keten van Twinklers af te spelen, is gratis beschikbaar op deze site. Met deze algemene programmatuur kunt u scenario's samenstellen, bestaande uit verschillende verlichtingspatronen (scene's), inclusief effecten als fading, knipperen en "twinkelen". De overstap van één scene naar de volgende kunt u koppelen aan een tijdsduur of aan een externe schakelaar. Mocht het nodig zijn dat u uw eigen programmatuur moet schrijven, bijvoorbeeld omdat u meer externe schakelaars hebt dan de standaard programmatuur ondersteunt, dan vindt u op deze site alle benodigde documentatie met uitgebreide beschrijvingen en programma-voorbeelden in verschillende programmeertalen en voor diverse platforms.

Toepassingen

Back to page
Projectfoto: Amsterdam Noord-Zuidlijn
Projectfoto: Amsterdam Noord-Zuidlijn

De Twinkler wordt veelal toegepast in maquettes, projecttafels, trajectborden en signaleringsvlakken of -stroken. Vooral wanneer de signalering of effect-belichting continu verandert, interactief moet zijn en/of zelfstandig moet kunnen draaien (ook bij lage of juist hoge temperaturen), kan de Twinkler van toepassing zijn.

In één van onze projecten hebben we gebruik gemaakt van een solid-state mini-PC (welke Linux draait vanaf een CompactFlash kaart) om meer dan 400 Twinklers in één keten aan te sturen, met de standaard programmatuur. De mini-PC leest het scenario van een USB geheugenstick; een nieuw scenario wordt "off-line" voorbereid en vastgelegd op de USB stick.

Een eerder project gebruikte meer schakelaars dan de standaard programmatuur ondersteunt. Voor dit project ontwikkelden we daarom specifieke programmatuur die de bijna 80 Twinklers aanstuurt via het seriële protocol (zie de documentatie onderaan deze pagina).

Software & drivers

Twinkler programmatuur (Microsoft Windows), versie 1.1 (2.5 MiB; 2020-04-03)
De standaard programmatuur voor de configuratie en de besturing van de Twinklers, voor Microsoft Windows. Deze installering bevat ook de FTDI D2XX drivers.
Twinkler programmatuur (Linux), versie 1.1 (676 KiB; 2020-04-03)
De standaard programmatuur voor de configuratie en de besturing van de Twinklers, voor Linux, in een "autopackage" installering. Zie de instructies voor installering van een autopackage wanneer u niet bekend met met het formaat.
Noot: De FTDI D2XX drivers zitten niet bij deze installering. Zie de onderstaande link voor deze drivers en bijbehorende instructies.
FTDI D2XX Direct Drivers
Wanneer u de USB interface gebruikt in de "directe" modus (i.p.v. "virtual COM") dienen de drivers voor die modus geïnstalleerd. De pagina achter deze link biedt u downloads voor de vereiste drivers voor Microsoft Windows en Linux.

Aanvullende documentatie

Twinkler User Guide & Specifications
De gebruikershandleiding, met daarin de beschrijving om de apparatuur aan te sluiten, installering en gebruik van de programmatuur en de specificaties.
Engelstalig
Application note: programming the Twinklers
Versie 1.1; 2020-04-03
Deze toepassingsbeschrijving geeft een gedetailleerde uitleg van het protocol, tezamen met programma-voorbeelden in verscheidene programmeertalen en diverse platforms. Twee interfaces worden behandeld: (virtuele) COM-poort en FTDI D2XX.
Engelstalig
ZIP file icon Bijbehorende broncode
USB interface Guide & Specifications
De handleiding voor de USB interface met de uitgebreide specificaties. Voor de drivers voor deze interface, zie bovenstaande link naar de "FTDI D2XX Direct Drivers", of gebruik de virtuele COM drivers (veelal reeds aanwezig in het besturingssysteem).
Engelstalig
RS232 interface Guide & Specifications
De handleiding voor de RS232 interface met de uitgebreide specificaties.
Engelstalig
Power Repeater Guide & Specifications
De handleiding voor de "power repeater", om een serie van zelfstandig draaiende Twinklers van voeding te voorzien, of om extre voedingspunten toe te voegen in een lange keten.
Engelstalig